“Lidenskabeligt opgør om Martin Luther”

Studenterkredsens husjournalist Johs Lynge har, igen, ikke forspildt chancen for at nævne Kredsen. Således denne artikel om et nyligt afholdt debatarrangement, om kristendom og ytringsfrihed, hvor “En pæn håndfuld fremmødte har tilknytning til den grundtvigske diskussionsklub Studenterkredsen”.

Bag arrangementet stod foreningen Fri Debat – en forening der ligesom de mange øvrige “ytringsfriheds”-foreninger ikke ligefrem har saglighed i højsædet, hvad afspejledes i panelets sammensætning (Frederik Stjernfelt, Katrine Winkel Holm, Henrik Gade Jensen og Rune Engelbreth). Ikke mindst virker det useriøst at sætte professor Stjernfelt – en mand med en sygelig optagethed af lutheranismens ondskab – sammen med den hidsige lutheraner Katrine Winkel Holm, der dog formåede at svare ganske præcist og ordentligt på Stjernfelts citatfusk.

Debatarrangementet bar med andre ord præg af, at man ønskede at udstille personlige idiosynkrasier, snarere end at oplyse. Dette er rigtignok også mere underholdende, men havde man ønsket sig en seriøs debat om emnet ville man jo nok have inviteret en kirkehistoriker, evt. en filosofihistoriker osv. Disse kunne så forsøge at udrede hvilke idéhistoriske traditioner der har ført til den moderne europæiske frihedstænkning, snarere end at komme med det ene eksempel efter det andet på traditioner der ikke gjorde det (selvfølgelig blev den radikale, franske oplysning, som sædvanlig, også nævnt som eksempel på noget, der ikke har ført til frihed, hvad igen er mindre interessant når det jo nu drejede sig om, at finde ud af hvor frihedsrettighederne faktisk kommer fra.)

Måske det var en opgave for Studenterkredsen at arrangere et mere lødigt møde om emnet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.